Cum să alegi o baterie potrivită pentru bucătăria

Cum să alegi o plită în Chișinău?

Visul fiecărei gospodine din Moldova este o plită de bucătărie stilată și dotată cu toate funcțiile necesare. Trebuie să acordați o atenție maximă, efectuând cumpărătura deoarece calitatea bucatelor va depinde direct de plită.

 

Principalele tipuri de plite
Producătorii comercializează trei tipuri de plite – pe gaz, electrice și combinate (gaz-electric).
Plite pe gaz

Plitele pe gaz sunt răspândite în bucătăriile din Chișinău, avantajele acestora:

 •  Sunt mai ieftine în comparație cu plitele electrice.
 •  Este mai ușor să reglați puterea arzătoarelor de gaz decât a celor electrice

Dezavantajele:

 • Sunt mai puțin securizate decât cele electrice, însă majoritatea sunt echipate cu un mecanism de control al gazului.
 • În apartamentele din Chișinău, gazul nu este pur ci cu un amestec cu aditivi speciali, ce lasă un strat lipicios și gras, spălarea fiind destul de dificilă.
 • În hota, care este situată deasupra plitei pe gaz, filtrele trebuie schimbate mult mai des.

Dar, în ciuda neajunsurilor, plitele cu gaz sunt foarte populare în Moldova datorită prețului accesibil, utilizării simple, încălzirii rapide a suprafeței cu un consum redus de energie.

Plite electrice

Alegerea modernă este o placă cu o suprafață de sticlă-ceramică, sub care există un element de încălzire sub formă de spiral, care se încălzește rapid.

Există și câteva dezavantaje:

 • Este dificil să stabiliți gradul de încălzire a arzătoarelor, acest lucru se aplică modelelor bugetare cu „plăci” din fontă.
 • Plitele din sticlă-ceramică sunt echipate cu regulatoare de temperatură, dar prețul unor astfel de modele este destul de mare.

Plite combinate (gaz-electrice)

Astfel de plite au combinat avantajele ambelor tipuri menționate mai sus. În ciuda prețului ridicat, aceste dispozitive sunt pe deplin justificate în funcționalitate și compactitate. Producătorii oferă mai multe opțiuni pentru modele combinate cu patru arzătoare:

 • 3 arzătoare cu gaz și 1 electric;
 • 2 gaz + 2 arzătoare electrice.

Modelele combinate au funcția de control a gazului, dispozitivul este absolut sigur, însă instalarea acestora este mai complicată și mai scumpă, deoarece necesită conectare la gaz și electricitate, costurile de exploatare sunt destul de mari.

 Tipurile de arzătoare

Plitele electrice sunt echipate cu diferite tipuri de arzătoare. O plită obișnuită este echipată cu un element de încălzire standard - o spirală. Arzătoarele de pe ea sunt „plăci” din fontă.
Pe suprafața din sticlă-ceramică, zonele de încălzire sunt pur și simplu marcate la suprafață, pentru ele sunt utilizate mai multe tipuri de elemente de încălzire:

 • spirală - identice cu cele utilizate în „plăcile” din fontă;
 • bandă (Hi-Light) - mai puternică și se încălzește de aproximativ trei ori mai repede;
 • halogen - lampă cu halogen, ce încălzește rapid suprafața;
 • inducția - se caracterizează prin putere mare și cu ajutorul undelor electromagnetice nu încălzesc suprafața, ci partea inferioară a vaselor.

Dacă nu ați decis încă ce plită să alegeți - pe gaz sau electrică, acordați atenție modelelor combinate.

Instalarea unei plite

În Moldova conform normelor de securitate, doar angajații serviciilor ,,Moldovagaz” sau firmele specializate au dreptul să instaleze plitele pe gaz. Doar în cazul în care conectați de sine stătător dispozitivul și nu îl utilizați imediat, apelând la un specialist pentru a verifica calitatea și a înregistra conexiunea, nu va fi atribuită nicio penalizare.
Înainte de a conecta plita electrică, trebuie să aflați puterea acesteia pentru a determina la ce tip de rețea trebuie să fie conectată. Aragazele electrice cu o putere mai mică de 3000 W pot fi conectate direct la o priză convențională. Instalând o plită electrică puternică, este mai bine să invitați un electrician sau cel puțin să îl consultați.