Cum să faci alegerea corectă a unei hote?

Alegerea hotei pentru bucătărie în Chișinău este o sarcină destul de simplă, mai ales dacă vă familiarizați în prealabil cu principalele caracteristici ale acestui aparat.
Trebuie să cunoașteți câteva motive pentru care este necesară hota și ce funcții îndeplinește.

Obiectivul principal al hotei este ventilația forțată și purificarea aerului de grăsimile și sedimentele provenite din impuritățile arse prezente în gazul casnic. Cel mai simplu mod de a curăța aerul de impurități este pur și simplu eliminarea acestora din cameră.
Hotă: recirculară sau cu flux direct?
În Moldova, hota cu flux direct poate fi instalată oriunde, singura condiție este disponibilitatea unui sistem de ventilație în cea mai apropiată sursă, la care aceasta poate fi conectată. Tragerea conductului pe distanțe lungi nu este recomandată: nu numai că nu va arăta foarte plăcut din punct de vedere estetic, dar va duce și la o scădere a eficienței de lucru a hotei (se crede că fiecare viraj de 90 de grade reduce eficiența hotei cu 5%).
Hota cu flux direct are un filtru din metal grosier, care este conceput pentru a preveni acumularea grăsimilor pe părțile interioare ale dispozitivului, căci grăsimile și alte impurități pot duce nu doar la o defecțiune a motorului, ci vor deveni, de asemenea, o sursă de miros neplăcut. Un astfel de filtru este de obicei detașabil, poate fi spălat, funcționează pe toată durata de utilitate a hotei.
Hota recirculară are de obicei două filtre: unul dintre ele servește la îndepărtarea particulelor de ulei (de regulă, este realizat sub forma unui cartuș de plastic). Al doilea filtru este cel de cărbune, servește la eliminarea mirosurilor neplăcute, trebuie înlocuit în mod regulat.
Nivelul zgomotului
Nivelul de zgomot produs de hotă poate provoca unele incomodități. O hotă care funcționează normal creează un nivel de zgomot de 50 de decibeli. Un astfel de zgomot poate fi comparat cu o conversație liniștită la o distanță de 3 metri. Dacă hota aleasă este mai zgomotoasă - ar trebui să vă gândiți serios dacă merită să faceți o astfel de achiziție.
Dimensiunile hotei
Dimensiunile hotei trebuie să fie selectate, în funcție de dimensiunile plitei : în general, se crede că hota în lățime nu trebuie să fie mai mică decât plita (mai lată- se permite). În mod ideal, lungimea și lățimea hotei trebuie să corespundă dimensiunilor cuptorului sau ale plitei. Acest fapt nu doar va asigura funcționarea optimă a dispozitivului, dar va produce și o satisfacție vizuală. Astăzi, producătorii propun hote in Chisinau cu lățimea de 45 până la 90 cm. Cele mai populare modele pe piața din Chișinău sunt cele ce au lățimea carcasei de 50, 60 și 90 cm.
Materialul hotei
Este mai bine să nu alegeți hote, confecționate din plastic ieftin ci să optați pentru carcase metalice, care se dovedesc a fi mai durabile și mai ușor de curățat.
Manipularea
Hotele moderne au următoarele opțiuni de control: slider; buton regulat; touch - control prin atingere. Cele mai avansate modele de hote sunt echipate cu cronometre și comenzi la distanță.
Filtrele
Acest element este deosebit de relevant atunci când folosiți hote recirculare. Hotele pot fi echipate cu filtre contra grăsime și filtre de cărbune. Filtrele contra grăsime pot fi de unică folosință, din materiale sintetice și reutilizabile, din folie sau plasă de aluminiu.
Deci să facem o generalizare:
În Moldova, hota este un element indispensabil al bucătăriei, care purifică aerul de fum, funingine și mirosuri neplăcute ale mâncării. La procurarea unei hote, puteți uita de curățirea dulapurilor, a mobilierului, și a pereților bucătăriei de straturile lipicioase, produse în urma gătitului cotidian. Un aer curat și proaspăt în cameră va contribui la o bună dispoziție.